My si poradíme se vším. Aspoň to tak
dříve platilo. Nevím, zda současní mladíci a mladice by to zvládli.
Vyrostli v jiné době. V době relativního blahobytu. Zdá se však s blahobytem
je konec. Bude jen pro vyvolené.
Podívejte se třeba já. Já jsem strašně šikovnej a umím žít úsporně.
Umím uvařit sulc doslova za pár kaček. A umím spoustu
dalšího.
Jen to dá spoustu práce a spotřeba času je enormní.
V nejmenované marketu, kde je svět ještě v pořádku, jsem zakoupil pytel
vepřových kostí za desetikorunu. Bylo toho víc jak pět kilo. Vybíral jsem
pytel, kde bude co nejvíce kostí z nožiček. Tam je ta výživná kůže, která
sulcovatí.
Ve sklepě jsem vyhledal ten největší hrnec po babičce. Kosti jsem pořádně
propláchl a dal jsem je vařit na kamínka. Vařil jsem je asi dvě hodiny. V
kamnech topím dřevem a předražený plyn nepotřebuji.
Pak jsem uvařené kostě z vývaru vyndal a nechal je trošku vychladnout v pekáči. Vývar z kostí jsem přelil do druhého dílu pekáče, kde jsem ho nechal zcela vychladnout. A nastala horší fáze celé operace. Kůže a maso z kostí se musí ručně obrat. Ruce by při tom člověk zahodil, jak se to prevít lepí. Obrané kostě jsem odkládal zpět do hrnce. Z toho se pak vyvaří druhák (správně vývar B), který použiji do polévky ( bramboračka, čočková, gulášová ...). Vypreparovaného masa bylo dost, až mě to překvapilo. To přijde do sulce.
Teď pro mne nastala pracovní pauza. Druhák se na kamínkách dovaří sám.
Pokračoval jsem až druhý den. Vývar pro sulc dostatečně schladl a na povrchu
se vytvořila tuhá vrstva sádla. Sádlo nemám na sulcu moc rád a proto jsem
vrstvu oškrábal a dal do skleničky. Sebrané sádlo dobře poslouží při pečení
nějakého masa.
Pak jsem dal pekáč se ztuhlým vývarem na kamínka a přiložil pár polínek.
Vývar pomalu přešel ze skupenství rosolovitého do kapalného. V ten okamžik
jsem tam vložil obrané maso a kůže a povařil asi půl hodinky. Mezitím jsem
scedil druhák (vývar B) a naplnil jsem s ním tři velké zavařovací sklenice -
celkem asi pět litrů. Převařený sul putoval z pekáče do menších zavařovaček
od okurek. Bylo jich pět. Všechny sklenice pak přijal zavařovací hrnec ke
sterilizaci.
A jsme ve finále. Sulc a polévka jsou zavařeny ve sklenicích na horší časy, obrané kosti jsou v odpadu.
A to úplné finále je strašné. Kdo to nádobí umyje? Všechno je mastné lepkavé. Ale musím to zvládnout, služka dnes nepřijde.
Z horkých kostí stoupá pára
Pekáč s kostmi, pekáč s vývarem a velký hrnec
Uvařené kosti - detail
Vývar A, obrané maso a v hrnci kosti na vývar B
Miska s obraným masem
Vývar A před ztuhnutím
Ztuhlý vývar A zbavený tuku a maso do sulce
Pět sklenic se sulcem, sklenička sádla
Pokud absolvujete tento výrobní kurz, nemusíte kupovat zázračné kloubní přípravky.
Normální sulc, nebo-li huspeninu umím uvařit také ZDE