Domů pane Berka

Nás Čechy nedostanou, my si poradíme v každé situaci!
Na nás bída nedosáhne, ať se děje cokoliv. Aneb jídlo doslova za pár peněz. 

25.1.2023

 

 

 

My si poradíme se vším. Aspoň to tak dříve platilo. Nevím, zda současní mladíci a mladice by to zvládli.
Vyrostli v jiné době. V době relativního blahobytu. Zdá se však s blahobytem je konec. Bude jen pro vyvolené.

Podívejte se třeba já. Já jsem strašně šikovnej a umím žít úsporně.

Umím uvařit sulc doslova za pár kaček. A umím spoustu dalšího.
Jen to dá spoustu práce a spotřeba času je enormní.

Brouček

V nejmenované marketu, kde je svět ještě v pořádku, jsem zakoupil pytel vepřových kostí za desetikorunu. Bylo toho víc jak pět kilo. Vybíral jsem pytel, kde bude co nejvíce kostí z nožiček. Tam je ta výživná kůže, která sulcovatí.
Ve sklepě jsem vyhledal ten největší hrnec po babičce. Kosti jsem pořádně propláchl a dal jsem je vařit na kamínka. Vařil jsem je asi dvě hodiny. V kamnech topím dřevem a předražený plyn nepotřebuji.

Pak jsem uvařené kostě z vývaru vyndal a nechal je trošku vychladnout v pekáči. Vývar z kostí jsem přelil do druhého dílu pekáče, kde jsem ho nechal zcela vychladnout. A nastala horší  fáze celé operace. Kůže a maso z kostí se musí ručně obrat. Ruce by při tom člověk zahodil, jak se to prevít lepí. Obrané kostě jsem odkládal zpět do hrnce. Z toho se pak vyvaří druhák (správně vývar B), který použiji do polévky ( bramboračka, čočková, gulášová ...). Vypreparovaného masa bylo dost, až mě to překvapilo. To přijde do sulce.

Teď pro mne nastala pracovní pauza. Druhák se na kamínkách dovaří sám.
Pokračoval jsem až druhý den. Vývar pro sulc dostatečně schladl a na povrchu se vytvořila tuhá vrstva sádla. Sádlo nemám na sulcu moc rád a proto jsem vrstvu oškrábal a dal do skleničky. Sebrané sádlo dobře poslouží při pečení nějakého masa.
Pak jsem dal pekáč se ztuhlým vývarem na kamínka a přiložil pár polínek. Vývar pomalu přešel ze skupenství rosolovitého do kapalného. V ten okamžik jsem tam vložil obrané maso a kůže a povařil asi půl hodinky. Mezitím jsem scedil druhák (vývar B) a naplnil jsem s ním tři velké zavařovací sklenice - celkem asi pět litrů. Převařený sul putoval z pekáče do menších zavařovaček od okurek. Bylo jich pět. Všechny sklenice pak přijal zavařovací hrnec ke sterilizaci.

A jsme ve finále. Sulc a polévka jsou zavařeny ve sklenicích na horší časy, obrané kosti jsou v odpadu.

A to úplné finále je strašné. Kdo to nádobí umyje? Všechno je mastné lepkavé. Ale musím to zvládnout, služka dnes nepřijde.

Z horkých kostí stoupá pára

Z horkých kostí stoupá pára

 

Pekáč s kostmi, pekáč s vývarem a velký hrnec

Pekáč s kostmi, pekáč s vývarem a velký hrnec

 

Upoutávka - Ručně modelovaná keramika Blanka  

 

Uvařené kosti - detail

Uvařené kosti - detail

 

Vývar A, obrané maso a v hrnci kosti na vývar B

Vývar A, obrané maso a v hrnci kosti na vývar B

 

Miska s obraným masem

Miska s obraným masem

 

Vývar A před ztuhnutím

Vývar A před ztuhnutím

 

Ztuhlý vývar A zbavený tuku a maso do sulce

Ztuhlý vývar A zbavený tuku a maso do sulce

 

Pět sklenic se sulcem, sklenička sádla

Pět sklenic se sulcem, sklenička sádla

 

Pokud absolvujete tento výrobní kurz, nemusíte kupovat zázračné kloubní přípravky.

Normální sulc, nebo-li huspeninu umím uvařit také ZDE

 

Nahoru

 

 

Upoutávka - Ručně modelovaná keramika Blanka

Ukázka z díla

 

 

Kontakt na autora ( opiště text ) jv@aktualita.cz

Odkaz na hlaní stránku