Povídky, fotostory a jiné nevšední zážitky,
na téma "Vaříme domácí huspeninu".

Svět není nutné brát zcela vážně

Sulc, neboli huspenina je pokrmem z vepřového masa.
Po uvaření a vychladnutí dostane rosolovitou strukturu.
Obsahuje velké množství kolagenů, posiluje náš kloubní systém.

12.5.2011

 

 

 

Brouček

 

Výroba sulce, neboli huspeniny

Dobré české pořekadlo : " Nejsem línej se nažrat" můžeme uplatnit až po minimálně třech hodinách práce. Pak se ještě musí počkat až výtvor vystydne a zesulcovatí, či zklihne.

Existují jistě desítky receptů a návodů. Tento je však můj, nebo lépe je to rodinný recepis.

Pro méně zkušené kuchaře ( od té doby, kdy se ve všech televizích několikrát denně vaří, je však už možná každý zkušený ). Přesto musím zdůraznit potřebné suroviny.

Suroviny :
2 - 3 nožky z vepře, 1x koleno vepřové, sůl dle chuti, pepř černý celý asi 10 kuliček, nové koření asi 6 kuliček, přiměřeně pepř mletý, voda - samozřejmě, ocet dle chuti.

Můžeme přidat : 
něco vepřových vařených jater, serdéčka, či jazyka.

Na závěr přidáme :
něco mrkve na kostičky pokrájené, kyselou okurku asi  jednu, snad i hrášek by neškodil.

Sulc podáváme :
zásadně studený z lednice ( neohřívat !!! ) na plátky krájený, s pokrájenou cibulí, octem, mletým pepřem a s chlebem.

Či-li musíme mít suroviny z vepřového. Vepřovou hlavu nemám rád. Koleno samozřejmě neuzené !!!

Ale začněme. Výrobu huspeniny zaznamenal můj Canon.

Kravička je také dobrá, ale na něco jiného.

Huspenina se dělá z vepřového.

 

Ani jiná zvířátka nejsou na pravý sulc dobrá.
Někdo uvaří libové maso, které pak zalije chemickou želatinou. No fuj ho !!!

 

Jak tedy na to? Na krámě zakoupíme dvě až tři nožičky. Vybíráme, aby byly trošku čisté. K tomu koupíme jedno koleno, stačí přední.

Vepřové nožička a koleno. Zmrzlé srdíčko v pozadí.

 

Důležité je očištění pacek.
Ostrým nožem vykrojíme kůži mezi prsty, provedeme řádnou manikúru.
Kdoví v čem to zvíře chodilo.

Manikúra nožiček.

 

Když je nožka delší, je dobré ji přeseknout.

Přeseknutá nožička

 

Kolínko též přeseknuté.

Přeseknuté koleno

 

Suroviny tedy očistíme, zlikvidujeme případné štětiny - můžeme opálit nad svíčkou ( trochu to smrdí ). Pak vše řádně opláchneme ve studené vodě a dáme vařit v přiměřeném množství vody.
Já tedy napřed vařím nožky a pak ve stejné vodě pak kouleno, abych neměl moc vývaru. Mám ho méně a tudíž mám i jistotu, že polévka zklihne.
Vodu osolíme, přidáme kuličky pepře a nového koření. A dávám i bobek.

Vepřové nožička v hrnci.

Vaření trvá určitě dvě hodiny a nebo 2x 2 hodiny, pokud vaříme postupně.
Od té doby, co manželka prohlásila papiňák za výbušninu, vařím v normálním hrnci.


Pěkně měkké suroviny vyjmeme z polévky a necháme zchladnout. Polévku scedíme.

Maso z nožek obereme.

 

Nejdříve obereme nožky, pak kouleno.Já dávám do sulce vše kromě kostí. Někdo kůže a chrupky vyhazuje a dává do sulce jen čisté maso.
Já ne. Nemusím pak kupovat doplňky stravy na klouby.
Někdo čisté maso ještě semele, nebo jemně nakrájí. To je zbytečné.

Obrané nožička

 

Z nožiček a koulena zbydou  jen kosti ( viz malovaný hrnec vzadu ). Z obraných kostiček můžeme ještě připravit chutný základ pro gulášovou polévku, to však není předmětem této lekce.

Maso z vepřového kolena

 

Nakrájený polotovar z nožek dám do pekáčku, kam jsem dříve scedil polévku a uvedu do varu. Připravím si na kousky jednu mrkev a přidám ji též do pekáčku.

Zcezený vývar

 

Pak okrájíme maso z koulena, kosti rovněž obereme a přidáme pokrájené do pekáčku. Sulc dochutíme mletým pepřem, přisolíme, případně tam cmrdnem trochu octa. Pak surovinu ještě povaříme. Až mrkvička změkne, přidáme pokrájenou kyselou okurku a je v podstatě hotovo. Jen to nechat vystydnout.

Uvařený sulc

Už jen umýt ruce, pokud jste je pří obírání nožiček nezahodili - strašně se to lepí. Umýt nádobí a dát huspeninu zchladnout a posléze dát do lednice.
Vařím levně, ale hodně u toho vypiju.

 

Pokud chceme udělat parádu, tak vlažný sulc nalejeme do nějaké vhodné formičky a necháme ztuhnout v ní.

Sulc ze škatulky

 

Sulc z formičky

 

Pokud sulce udělám moc, dám patřičnou část do mrazáku. A když na něj zase přijde chuť, roztavím ho třeba v jenském skle a převařím. Po vystydnutí je jako nový.

Tato stránka je věnována mému letitému příteli panu Lubošovi Šolcovi. Již dlouhá léta mu slibuji radu, jak se dělá SULC. Možná, že se recepis hodí i někomu jinému, kdo tuto stránku náhodně nalezne.
Dobrou chuť !!!

 

Nahoru

 

 

 

Obsah webu

Kontakt na autora ( opiště text ) jv@aktualita.cz

Odkaz na hlaní stránku