Dobrá rada nad zlato

Jak se vaří sulc

 

 

 

Suroviny :

 

2 nožky z vepře

1x koleno

sůl

pepř celý

nové koření

pepř mletý

voda - samozřejmě

ocet

 

Můžeme přidat

něco mrkve

kyselou okurku

něco

vařených jater

jazyka

 

 

Tato stránka je věnována mému letitému příteli panu Luboši Šolcovi. Již dlouhá léta mu slibuji radu, jak se dělá

SULC.

Možná, že se recepis hodí i někomu jinému, kdo tuto stránku náhodně nalezne.

 

Dobrou chuť !!!

 

 

 

Výroba sulce, neboli huspeniny

 

vyžaduje péči a lásku.

Dobré české pořekadlo : " Nejsem línej se nažrat" můžeme uplatnit až po dvou, třech hodinách práce. Pak se ještě musí počkat až výtvor vystydne a zesulcovatí.

Existují jistě desítky receptů a návodů. Tento je však můj, nebo lépe je to rodinný recepis.

 

Ale začněme.

Pro méně zkušené kuchaře ( od té doby, kdy se ve všech televizích několikrát denně vaří, je však už možná každý zkušený )

Přesto musím zdůraznit potřebné suroviny.

 

Sulc, neboli huspenina se vaří z vepřových nožek, vepřového kolena, možno přidat i kousek jater. Hlavu nemám rád.

Prasátko - ANO.

Či-li musíme mít suroviny z vepřového. Koleno neuzené !

Kravička je také dobrá, ale na něco jiného. Pes byl ještě za první republiky jateční zvíře, na sulc se rovněž nehodí a nehodí se to ani společensky.

Krávu do sulcu né

 

Tak tedy na krámě zakoupíme dvě nožičky. Vybíráme, aby byly trošku čisté. K tomu koupíme jedno koleno, stačí přední.

Koleno a nožičky

Suroviny očistíme, zlikvidujeme případné štětiny - můžeme opálit nad svíčkou ( trochu to smrdí ). Důležité je očištění pacek. Ostrým nožem vykrojíme kůži mezi prsty, kdoví v čem to zvíře chodilo. Pak vše řádně opláchneme ve studené vodě a dáme vařit v přiměřeném množství vody. ( Já tedy napřed vařím nožky a pak ve stejné vodě pak kouleno, abych neměl moc vývaru. Mám ho méně a tudíž mám i jistotu, že polévka zklihne ). Vodu osolíme, přidáme kuličky pepře a nového koření. Vaření trvá určitě dvě hodiny a nebo 2x 2 hodiny, pokud vaříme postupně. Od té doby, co manželka prohlásila papiňák za výbušninu, vařím v normálním hrnci.

Pěkně měkké suroviny vyjmeme z polévky a necháme zchladnout. Polévku scedíme.

Vlevo nožky, vpravo koleno

Nejdříve obereme nožky  - obr. 1.

Já dám do sulce vše kromě kostí - obr. 2. Někdo kůže a chrupky vyhazuje a dává do sulce jen čisté maso. Někdo čisté maso ještě semele, nebo jemně nakrájí. Já ne. Nemusím pak kupovat doplňky stravy na klouby.

Okrájené nožky

 

Z nožiček zbudou jen kosti - obr. 3.

Z obraných kostiček můžeme ještě připravit chutný základ pro gulášovou polévku, to však není předmětem této lekce.

Z obraných kostiček můžeme ještě připravit chutný základ pro gulášovou polévku

Nakrájený polotovar z nožek dám do pekáčku, kam jsem dříve scedil polévku a uvedu do varu. Připravím si na kousky jednu mrkev a přidám ji do pekáčku obr. 4.

Nakrájený polotovar z nožek dám do pekáčku

 

Pak okrájíme maso z koulene obr. 5, kosti rovněž obereme a přidáme pokrájené do pekáčku.

Pak okrájíme maso z koulene

Budoucí sulc dochutíme mletým pepřem, trochu octa, případně přisolíme. Až mrkvička změkne, přidáme pokrájenou kyselou okurku a je v podstatě hotovo obr. 6.

Už jen umýt ruce, pokud jste je pří obírání nožiček nezahodili - strašně se to lepí. Umýt nádobí a dát huspeninu zchladnout a posléze dát do lednice.

 

Dobrou chuť Lubošovi a všem

 

 

Vařím levně, ale hodně u toho vypiju.

 

Dobrou chuť Lubošovi a všem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nahoru

Na úvod

 

Aktualita.cz