2 nožky z vepře
1x koleno
sůl
pepř celý
nové koření
pepř mletý
voda - samozřejmě
ocet
Můžeme přidat
něco mrkve
kyselou okurku
něco
vařených jater
jazyka
Tato stránka je věnována mému letitému příteli panu Luboši Šolcovi. Již dlouhá léta mu slibuji radu, jak se dělá
Možná, že se recepis hodí i někomu jinému, kdo tuto stránku náhodně nalezne.
Dobrou chuť !!!
vyžaduje péči a lásku.
Dobré české pořekadlo : " Nejsem línej se nažrat" můžeme uplatnit až po dvou, třech hodinách práce. Pak se ještě musí počkat až výtvor vystydne a zesulcovatí.
Existují jistě desítky receptů a návodů. Tento je však můj, nebo lépe je to rodinný recepis.
Pro méně zkušené kuchaře ( od té doby, kdy se ve všech televizích několikrát denně vaří, je však už možná každý zkušený )
Přesto musím zdůraznit potřebné suroviny.
Sulc, neboli huspenina se vaří z vepřových nožek, vepřového kolena, možno přidat i kousek jater. Hlavu nemám rád.
Či-li musíme mít suroviny z vepřového. Koleno neuzené !
Kravička je také dobrá, ale na něco jiného. Pes byl ještě za první republiky jateční zvíře, na sulc se rovněž nehodí a nehodí se to ani společensky.
Tak tedy na krámě zakoupíme dvě nožičky. Vybíráme, aby byly trošku čisté. K tomu koupíme jedno koleno, stačí přední.
Suroviny očistíme, zlikvidujeme případné štětiny - můžeme opálit nad svíčkou ( trochu to smrdí ). Důležité je očištění pacek. Ostrým nožem vykrojíme kůži mezi prsty, kdoví v čem to zvíře chodilo. Pak vše řádně opláchneme ve studené vodě a dáme vařit v přiměřeném množství vody. ( Já tedy napřed vařím nožky a pak ve stejné vodě pak kouleno, abych neměl moc vývaru. Mám ho méně a tudíž mám i jistotu, že polévka zklihne ). Vodu osolíme, přidáme kuličky pepře a nového koření. Vaření trvá určitě dvě hodiny a nebo 2x 2 hodiny, pokud vaříme postupně. Od té doby, co manželka prohlásila papiňák za výbušninu, vařím v normálním hrnci.
Pěkně měkké suroviny vyjmeme z polévky a necháme zchladnout. Polévku scedíme.
Nejdříve obereme nožky - obr. 1.
Já dám do sulce vše kromě kostí - obr. 2. Někdo kůže a chrupky vyhazuje a dává do sulce jen čisté maso. Někdo čisté maso ještě semele, nebo jemně nakrájí. Já ne. Nemusím pak kupovat doplňky stravy na klouby.
Z nožiček zbudou jen kosti - obr. 3.
Z obraných kostiček můžeme ještě připravit chutný základ pro gulášovou polévku, to však není předmětem této lekce.
Nakrájený polotovar z nožek dám do pekáčku, kam jsem dříve scedil polévku a uvedu do varu. Připravím si na kousky jednu mrkev a přidám ji do pekáčku obr. 4.
Pak okrájíme maso z koulene obr. 5, kosti rovněž obereme a přidáme pokrájené do pekáčku.
Budoucí sulc dochutíme mletým pepřem, trochu octa, případně přisolíme. Až mrkvička změkne, přidáme pokrájenou kyselou okurku a je v podstatě hotovo obr. 6.
Už jen umýt ruce, pokud jste je pří obírání nožiček nezahodili - strašně se to lepí. Umýt nádobí a dát huspeninu zchladnout a posléze dát do lednice.
Vařím levně, ale hodně u toho vypiju.
Dobrou chuť Lubošovi a všem.