Karibské moře |
Nejedná se tedy o koktejl v pravém slova smyslu.
Neplést si s Marihuana !!!, nás upozornil místní průvodce.
Jako nealkoholický bylinný čaj byl původně užíván praobyvateli Hispanioly indiánskými Tainy. V době po Kolumbovi byl do receptu alkohol přidán.
Mamahuanu můžete koupit již hotovou. Nebo si koupíte sušené bylinky a nadrcené větvičky s kůrou v láhvi, či v sáčku a výrobu nápoje dokončíte doma.
V lednu 2012 sáček cca 300 gramů prodávali v hotelovém obchodě za 7 US dolarů.
Ještě jsem to nezkoušel, avšak výroba je prý snadná. Sušená směs za zalije červeným vínem, rumem a přidá se med.
Avšak zakoupené směsi pro přípravu mamajuany nejsou stejné. Kůra bývá zdrojem hořkosti a proto bývá doporučováno sucho směs na tři týdny zalít červeným vínem. Hořkost se ze směsi vylouhuje, víno se pak vylije a směs nechá vykapat. Následně pak už záleží na každém, jakou mamajuanu si vyrobí. Někdo dělá mamajuamu jen ze samotného rumu, někdo má radši více vína. Stejné je to i s oslazením, někdo radši sladší, jiný naopak. Každá láhev může být originál.
Nápoj má údajně léčivé účinky a působí jako afrodisiakum.
Dobrou chuť.
Kam dál