Zpět na "Zajímavosti z Prahy 6"

Strahovský stadion olympijský, megalomani všech dob spojte se.

 

sepsáno 16.8.2012

Mírně svažité území v okolí strahovských kolejí a Petřínské rozhledny se na okraji petřínských parků začíná prudce měnit na svah mířící k Praze 5.

Upoutávka - Ručně modelovaná keramika Blanka

Ukázka z díla

K této části Prahy mne vážou vzpomínky na bezstarostná studentská léta.

Procházíme-li od masívu Bílé hory k studentským kolejím Atletickou ulicí, nemůžeme si nepovšimnout výrazné stavby socialismu. Betonové megalomanství tehdejší doby tu zchátrale ční do téměř do nebe. Původní dřevěný stadion se ve druhé polovině minulého století proměnil v centrum československých spartakiád. Dnešní využití tisíců tun betonu je problematické a nereálné. A tak tribuny pomalu erodují, brány borců zejí prázdnotou.

Strahovský stadion dnes Strahovský stadion dnes 2

I když na chvilku svitla stadionu naděje od megalomanů další generace, kteří začali uvažovat o možnosti uspořádat olympijské hry v naší malé vybrakované zemi.

Sportovní bafuňáři i vlivní zástupci města šířili teorii o České olympiádě a utratili pěkných pár peněz za tolik "potřebné" studie :
 

"Varianta zaštítěná Českým olympijským výborem navrhuje transformovat Strahovský areál jako celek na olympijský areál ( hlavní olympijský stadion ze sletového stadionu s možností následné úpravy na Národní fotbalový stadion )".

Strahovský stadion olympijský

Nahoru

 

Kontakt na autora ( opiště text ) jv@aktualita.cz

Odkaz na hlaní stránku